Nazwa producenta | Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego w Pile ZETPEZET Sp. z o. o. |
Kraj pochodzenia | POLSKA |
Opis produktu | Adamix HS E-1422 to acetylowany adypinian dwuskrobiowy, otrzymywany przez chemiczną obróbkę skrobi ziemniaczanej mieszaniną bezwodnika kwasu octowego i kwasu adypinowego, przeznaczony do stosowania w produktach spożywczych jako stabilizator i zagęstnik |
Pochodzenie surowca | Surowcem do produkcji Adamixu HS E-1422 jest ziemniak skrobiowy pochodzenia polskiego. |
Właściwości | Wysoka odporność na siły ścinające oraz na kwaśne środowisko. Rozpuszczalny w gorącej wodzie. |
Wymagania fizyko-chemiczne | • Zapach i smak: typowy dla skrobi ziemniaczanej, bez obcego zapachu i posmaku, • Barwa: biała w systemie CIE L nie mniej niż 91 • Wilgotność: nie więcej niż 20 % • pH: 5,5 – 7,5 • Zawartość popiołu w s.s : nie więcej niż 0,80% • 2 Zanieczyszczenia makroskopowe, liczba pstrocin na 1dm : nie więcej niż 96 • Zawartość dwutlenku siarki mg/kg: poniżej 10 mg/kg • Zawartość grup acetylowych: nie więcej niż 2,5% • Zawartość grup adypinowych: nie więcej niż 0,135 % • Lepkość w °Bu: nie mniej niż 600 |
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | - arsen – nie więcej niż 0,50 mg/kg, - ołów – nie więcej niż 0,50 mg/kg, - rtęć – nie więcej niż 0,03 mg/kg, - kadm – nie więcej niż 0,10 mg/kg |
Wymagania mikrobiologiczne | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i nie został wytworzony z surowców genetycznie modyfikowanych. | |||
Rodzaj drobnoustrojów | n* | c* | Limit w 1 g | |
m* | M* | |||
Drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 10 000 | 100 000 |
Bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 (0,1 g) | 0 (0,01 g) |
Salmonella | 5 | 0 | 0 (25 g) | - |
Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 (0,1 g) | - |
Pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 500 | 1000 |
*M – akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące *m – wartość równa lub, poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadawalające *n – liczba próbek badanych w partii ; *c – liczba próbek z partii dających wynik między m i M |
Wartości odżywcze | • energia – 1428 kJ/344,4 kcal • białko - 0,08 g • węglowodany – 84,0 g • tłuszcz - 0,05 g • włóknik - 0,01 g |
GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie |
Alergeny | Produkt nie zawiera składników alergennych |
Pestycydy | Nie stwierdzono pozostałości badanych substancji aktywnych środków ochrony roślin wyższych od dopuszczalnych |
Jonizacja | Produkt nie poddawany obróbce promieniami jonizującymi |
Detekcja | W układzie technologicznym zamontowane są separatory magnetyczne |
Pakowanie | Adamix E1422 HS pakuje się w worki papierowe, wentylowe trzywarstwowe z wkładką foliową 25 kg netto. Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się inny rodzaj opakowania |
Etykietowanie | Opakowania znakowane są nadrukiem lub etykietą zawierającą następujące dane: • nazwa i adres producenta, • oznaczenie produktu, • nr partii (data produkcji jest numerem partii), • masa netto w kg, • data produkcji i data minimalnej trwałości, • warunki przechowywania. |
Przechowywanie | W pomieszczeniach suchych, czystych i przewiewnych |
Przeznaczenie produktu | Do produkcji ketchupów, koncentratów obiadowych w proszku, lodów w proszku, majonezów, sosów sałatkowych typu dressing, margaryny o obniżonej kaloryczności, napojów mlecznych fermentowanych smakowych poddanych obróbce termicznej po ukwaszeniu, deserów mlecznych typu pudding, twarogów termizowanych |
Docelowa grupa konsumentów | Produkt nadaje się do wszystkich grup konsumentów, włączając wegetarian, wegan, chorych na celiakię |
Termin przydatności | 24 miesiące od daty produkcji, przy zachowaniu warunków pakowania, przechowywania i transportu |
Normy odniesienia | ZN-06/ZETPEZET-05 Adamix E-1422 Obowiązujące przepisy prawa unijnego i krajowego |
Karta bezpieczeństwa produktu w postaci pliku pdf
Informacje podane w Specyfikacji Produktu odpowiadają stanowi naszej wiedzy i doświadczeniu odnośnie produktu i nie są wyczerpujące. Podane zostały ogólne wskazówki dotyczące właściwości, sposobu użycia oraz zastosowania danego produktu. Specyfikacja ta nie zwalnia użytkownika z przestrzegania wszystkich norm prawnych, administracyjnych i przepisów higieny i bezpieczeństwa pracy.
UL. MŁODYCH 30
64-920 PIŁA
NIP: 764-17-68-106
REGON 570212835
Sąd Rejonowy w Poznaniu IX Wydz. Gospod. KRS 0000079715
NR BDO 000102317
tel. +48 67 212 27 10
fax +48 67 212 27 48