Nazwa producenta | Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego w Pile ZETPEZET Sp. z o. o. |
Kraj pochodzenia | POLSKA |
Opis produktu | Skrobia budyniowa to produkt utleniania skrobi ziemniaczanej. |
Pochodzenie surowca | Surowcem do produkcji Skrobi budyniowej jest skrobia ziemniaczana otrzymywana z ziemniaków skrobiowych pochodzenia polskiego. |
Właściwości | Po przygotowaniu na ciepło tworzy skrzep zachowujący kształt parownicy o powierzchni gładkiej, lśniącej. |
Wymagania fizyko-chemiczne | • Zapach i smak: typowy dla skrobi ziemniaczanej, bez obcego zapachu i posmaku, • Barwa: biała do kremowej • Wilgotność: nie więcej niż 20 % • pH: 5,0 – 7,5 • Zawartość popiołu w s.s: nie więcej niż 0,60% • 2 Zanieczyszczenia makroskopowe, liczba pstrocin na 1 dm : nie więcej niż 96 • Zawartość dwutlenku siarki mg/kg: nie więcej niż 10 • Zawartość chlorku sodu %: nie więcej niż 0,2% • Zawartość substancji mineralnych nierozpuszczalnych w 10% kwasie solnym: nie więcej niż 0,10% |
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | - arsen – nie więcej niż 0,50 mg/kg, - ołów – nie więcej niż 0,50 mg/kg, - rtęć – nie więcej niż 0,03 mg/kg, - kadm – nie więcej niż 0,10 mg/kg |
Wymagania mikrobiologiczne | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i nie został wytworzony z surowców genetycznie modyfikowanych. | |||
Rodzaj drobnoustrojów | n* | c* | Limit w 1 g | |
m* | M* | |||
Drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 10 000 | 100 000 |
Bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 (0,1g) | 0 (0,01g) |
Salmonella | 5 | 0 | 0 (25 g) | - |
Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 (0,1g) | - |
Pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 500 | 1000 |
*M – akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące *m – wartość równa lub, poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadawalające *n – liczba próbek badanych w partii ; *c – liczba próbek z partii dających wynik między m i M |
Wartości odżywcze | • energia – 1433,1 kJ/345,6 kcal • białko - 0,08 g • węglowodany – 84,3 g • tłuszcz - 0,05 g • włóknik - 0,01 g |
Wymagania dotyczące skrzepu budyniowego | • konsystencja: spoista, galaretowata, niemazista • smak: swoisty, bez obcego posmaku • odporność na synerezę: powyżej 4 h |
GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie |
Alergeny | Produkt nie zawiera składników alergennych |
Detekcja | W układzie technologicznym zamontowane są separatory magnetyczne |
Jonizacja | Produkt nie poddawany obróbce promieniami jonizującymi |
Pestycydy | Oznacza się w skrobi ziemniaczanej, która jest surowcem w produkcji Skrobi budyniowej. |
Pakowanie | Skrobię budyniową pakuje się w worki papierowe, wentylowe trzywarstwowe z wkładką foliową 25 kg netto. Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się inny rodzaj opakowania |
Etykietowanie | Opakowania znakowane są nadrukiem lub etykietą zawierającą następujące dane: • nazwa i adres producenta, • oznaczenie produktu • nr partii (data produkcji jest numerem partii) • masa netto w kg, • data produkcji i data minimalnej trwałości • warunki przechowywania |
Przechowywanie | W pomieszczeniach suchych, czystych i przewiewnych |
Przeznaczenie produktu | W przemyśle spożywczym do produkcji budyniu i deserów przyrządzanych na ciepło |
Docelowa grupa konsumentów | Produkt nadaje się do wszystkich grup konsumentów, włączając wegetarian, wegan, chorych na celiakię. |
Termin przydatności | 24 miesięce od daty produkcji, przy zachowaniu warunków pakowania, przechowywania i transportu |
Norma odniesienia | PN – A – 74723 Skrobia budyniowa Obowiązujące przepisy prawa unijnego i krajowego. |
Karta bezpieczeństwa produktu w postaci pliku pdf
Informacje podane w Specyfikacji Produktu odpowiadają stanowi naszej wiedzy i doświadczeniu odnośnie produktu i nie są wyczerpujące. Podane zostały ogólne wskazówki dotyczące właściwości, sposobu użycia oraz zastosowania danego produktu. Specyfikacja ta nie zwalnia użytkownika z przestrzegania wszystkich norm prawnych, administracyjnych i przepisów higieny i bezpieczeństwa pracy.
UL. MŁODYCH 30
64-920 PIŁA
NIP: 764-17-68-106
REGON 570212835
Sąd Rejonowy w Poznaniu IX Wydz. Gospod. KRS 0000079715
NR BDO 000102317
tel. +48 67 212 27 10
fax +48 67 212 27 48