Nazwa producenta | Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego w Pile ZETPEZET Sp. z o. o. |
Kraj pochodzenia | POLSKA |
Opis produktu | Spomix E-1404 to produkt utlenienia i termicznej obróbki skrobi ziemniaczanej |
Pochodzenie surowca | Surowcem do produkcji SPOMIXU E-1404 jest skrobia ziemniaczana otrzymywana z ziemniaków skrobiowych pochodzenia polskiego. |
Właściwości | Spomix E-1404 jest produktem pęczniejącym na zimno |
Wymagania fizyko-chemiczne | • Postać: sypka, bardzo drobna kaszka bez zlepów i zbryleń, • Zapach i smak: obojętny bez obcego zapachu i posmaku, • Barwa: biała, do lekko kremowej, • Wilgotność: nie więcej niż 10 % • pH: 5,5 – 7,0 • Zawartość popiołu w s.s: nie więcej niż 0,50% • Zawartość dwutlenku siarki mg/kg: poniżej 10 mg/kg • Zawartość wolnego chloru: niedopuszczalna • Zawartość chlorku sodowego: nie więcej niż 0,30 % |
Granulacja | • przesiew przez sito o boku oczka 0,16 mm: nie mniej niż 80% • przesiew przez sito o boku oczka 0,10 mm nie mniej niż 60% |
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | • arsen – nie więcej niż 0,50 mg/kg, • ołów – nie więcej niż 0,50 mg/kg, • rtęć – nie więcej niż 0,03 mg/kg, • kadm – nie więcej niż 0,10 mg/kg |
Wymagania mikrobiologiczne | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i nie został wytworzony z surowców genetycznie modyfikowanych. | |||
Rodzaj drobnoustrojów | n* | c* | Limit w 1 g | |
m* | M* | |||
Drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 10 000 | 100 000 |
Bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 (0,1g) | 0 (0,01g) |
Salmonella | 5 | 0 | 0 (25 g) | - |
Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 (0,1g) | - |
Pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 500 | 1000 |
*M – akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące *m – wartość równa lub, poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadawalające *n – liczba próbek badanych w partii ; *c – liczba próbek z partii dających wynik między m i M |
Wartości odżywcze | • energia – 1598 kJ/385,4 kcal • białko - 0,08 g • węglowodany – 94,0 g • tłuszcz - 0,05 g • błonnik - 0,01g |
GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie |
Alergeny | Produkt nie zawiera składników alergennych |
Detekcja | W układzie technologicznym zamontowane są separatory magnetyczne |
Jonizacja | Produkt nie poddawany obróbce promieniami jonizującymi |
Pestycydy | Oznacza się w skrobi ziemniaczanej, która jest surowcem w produkcji SPOMIXU. |
Wymagania dla żelu sporządzonego ze Spomixu E-1404 | • smak: słodki, obojętny, bez obcego zapachu i posmaku • konsystencja: galaretowata, nieciągliwa, rwąca, lekko napowietrzona, widoczne pęcherzyki powietrza, • rozpuszczalność: dobra, • czas tężenia w minutach: nie więcej niż 20 • odporność na synerezę: godz. nie mniej niż 8 |
Pakowanie | Spomix E-1404 pakuje się w worki papierowe, wentylowe trzywarstwowe z wkładką foliową po 15 kg netto i 25 kg netto (Spomix E-1404 mielony). Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się inny rodzaj opakowania |
Etykietowanie | Opakowania znakowane są nadrukiem lub etykietą zawierającą następujące dane: • nazwa i adres producenta, • oznaczenie produktu • nr partii (data produkcji jest numerem partii) • masa netto w kg, • data produkcji i data minimalnej trwałości • warunki przechowywania |
Przechowywanie | W pomieszczeniach suchych, czystych i przewiewnych |
Przeznaczenie produktu | Przeznaczony do zagęszczania produktów spożywczych : zup, majonezów oraz do przyrządzania lodów, deserów na zimno (bita śmietana, kremy budyniowe), do utrwalania nadzień do ciast cukierniczych. Spomix E-1404 może być również stosowany w przemyśle piekarniczym jako dodatek poprawiający pulchność i zapobiegający czerstwieniu pieczywa. |
Docelowa grupa konsumentów | Produkt nadaje się do wszystkich grup konsumentów, włączając wegetarian, wegan, chorych na celiakię. |
Termin przydatności | 24 miesięce od daty produkcji, przy zachowaniu warunków pakowania, przechowywania i transportu |
Norma odniesienia | ZN-11/ZETPEZET – 01 Spomix E-1404 Obowiązujące przepisy prawa unijnego i krajowego |
Karta bezpieczeństwa produktu w postaci pliku pdf
Informacje podane w Specyfikacji Produktu odpowiadają stanowi naszej wiedzy i doświadczeniu odnośnie produktu i nie są wyczerpujące. Podane zostały ogólne wskazówki dotyczące właściwości, sposobu użycia oraz zastosowania danego produktu. Specyfikacja ta nie zwalnia użytkownika z przestrzegania wszystkich norm prawnych, administracyjnych i przepisów higieny i bezpieczeństwa pracy.
UL. MŁODYCH 30
64-920 PIŁA
NIP: 764-17-68-106
REGON 570212835
Sąd Rejonowy w Poznaniu IX Wydz. Gospod. KRS 0000079715
NR BDO 000102317
tel. +48 67 212 27 10
fax +48 67 212 27 48