Nazwa producenta | Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego w Pile ZETPEZET Sp. z o. o. |
Kraj pochodzenia | POLSKA |
Opis produktu | Skrobia suszona na walcach to produkt otrzymany przez termiczną obróbkę naturalnej skrobi ziemniaczanej. |
Właściwości | Skrobia suszona na walcach jest produktem pęczniejącym na zimno. Tworzy transparentne, napowietrzone żele, ciągliwe, o średnio długiej strukturze i średniej lepkości. |
Zastosowanie | Skrobia suszona na walcach stosowana jest jako wypełniacz i środek zagęszczający do produktów spożywczych zwłaszcza dla tych, które nie wymagają gotowania. Używana jest jako środek teksturotwórczy i zagęszczający do produkcji dressingów, nadzień owocowych, deserów w proszku, kremów cukierniczych oraz żelfixów i deserów instant. Stosowana jest również jako środek wiążący w paszach dla ryb oraz jako środek klejący. |
Wymagania fizyko-chemiczne | • Postać: sypka, drobne płatki bez zlepów • Smak: obojętny bez obcego posmaku • Barwa: biała do lekko kremowej • Wilgotność:nie więcej niż 8,5 % ? 1 • pH: 5,0 ? 7,5 • Rozpuszczalność w zimnej wodzie: całkowita w 5 % roztworze z lekką opalizacją |
GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i nie został wytworzony z surowców genetycznie modyfikowanych. |
Alergeny | Produkt nie zawiera składników alergennych. |
Pestycydy | Oznacza się w skrobi, która jest surowcem w produkcji skrobi suszonej na walcach, w której nie stwierdzono pozostałości badanych substancji aktywnych środków ochrony roślin wyższych od dopuszczalnych. |
Granulacja | Istnieje możliwość zmielenia produktu i dostosowania granulacji produktu do indywidualnych potrzeb klienta. |
Pakowanie | Skrobię suszoną na walcach pakuje się w worki papierowe, wentylowe po a 15 kg netto i a 25 kg netto (skrobia suszona na walcach mielona). Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się inny rodzaj opakowania, dozwolony przez PZH do pakowania środków spożywczych. |
Etykietowanie | Opakowania znakowane są nadrukiem lub etykietą zawierającą następujące dane: • nazwa i adres producenta, • norma odniesienia, • masa netto w kg, • nr worka, • data produkcji, • nr partii (tożsama z datą produkcji), • okres minimalnej trwałości. |
Warunki przechowywania | Zalecana względna wilgotność powietrza 60 ? 75 %, a zalecana temperatura do 20 °C. |
Termin przydatności | Powinna spełniać wymagania przez okres co najmniej 12 miesięcy od daty produkcji, przy zachowaniu warunków pakowania, przechowywania i transportu. |
Norma odniesienia | ZN-02/ZETPEZET-01 oraz aktualnie obowiązujące przepisy prawa unijnego i prawa krajowego. |
Karta produktu w postaci pliku pdf
Informacje podane w Specyfikacji Produktu odpowiadają stanowi naszej wiedzy i doświadczeniu odnośnie produktu i nie są wyczerpujące. Podane zostały ogólne wskazówki dotyczące właściwości, sposobu użycia oraz zastosowania danego produktu. Specyfikacja ta nie zwalnia użytkownika z przestrzegania wszystkich norm prawnych, administracyjnych i przepisów higieny i bezpieczeństwa pracy.
UL. MŁODYCH 30
64-920 PIŁA
NIP: 764-17-68-106
REGON 570212835
Sąd Rejonowy w Poznaniu IX Wydz. Gospod. KRS 0000079715
NR BDO 000102317
Wysokość kapitału zakładowego: 17 365 500,00 zł
tel. +48 67 212 27 10
fax +48 67 212 27 48