Nazwa producenta | Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego w Pile ZETPEZET Sp. z o. o. |
Kraj pochodzenia | POLSKA |
Opis produktu | Skrobia ziemniaczana jest otrzymywana z ziemniaków przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka, a następnie wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie odsianie |
Pochodzenie surowca | Surowcem do produkcji skrobi ziemniaczanej jest ziemniak skrobiowy pochodzenia polskiego |
Właściwości | Skrobia jest nierozpuszczalna w zimnej wodzie. Podczas podgrzewania wodnej zawiesiny ziarna skrobi ulegają pęcznieniu, a następnie kleikowaniu. Lepkość kleiku skrobiowego jest cechą charakterystyczną skrobi o dużym znaczeniu praktycznym |
Wymagania fizyko-chemiczne | • Zapach i smak: typowy dla skrobi ziemniaczanej bez obcego zapachu i posmaku, • Barwa: czysto biała, nie ciemniejsza od wzorca I • Barwa wg systemu CIE, L: nie mniej niż 93 • Zanieczyszczenia makroskopowe, liczba pstrocin na 1dm2: nie więcej niż 50(z dop. tolerancją 20%) • Wilgotność: nie więcej niż 20 % • pH: 5,5 – 7,5 • Zawartośc SO2: nie więcej 10 mg/kg • O Lepkość(4%s.s.) : min 1350 Bu • Zawartość popiołu w s.s: nie więcej niż 0,35% • Zawartość substancji mineralnych nierozpuszczalnych w 10% r-rze kwasu solnego, w s. m. : nie więcej niż 0,06 |
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | • arsen – nie więcej niż 0,50 mg/kg, • ołów – nie więcej niż 0,50 mg/kg, • rtęć – nie więcej niż 0,03 mg/kg, • kadm – nie więcej niż 0,10 mg/kg |
Wymagania mikrobiologiczne | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i nie został wytworzony z surowców genetycznie modyfikowanych. | |||
Rodzaj drobnoustrojów | n* | c* | Limit w 1 g | |
m* | M* | |||
Drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 10 000 | 100 000 |
Bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 (0,1g) | 0 (0,01g) |
Salmonella | 5 | 0 | 0 (25 g) | - |
Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 (0,1g) | - |
Pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 500 | 1000 |
*M – akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące *m – wartość równa lub, poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadawalające *n – liczba próbek badanych w partii ; *c – liczba próbek z partii dających wynik między m i M |
Wartości odżywcze | • energia – 1333 kJ/343 • białko - 0,6 g • węglowodany – 83,9 g • tłuszcz - 0,1g • błonnik - 0,4g • kwasy tłuszczowe jednonasycone – 0 g • kwasy tłuszczowe wielonasycone -0,05 g • sód – 14 mg |
GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie |
Alergeny | Produkt nie zawiera składników alergennych |
Pestycydy | Nie stwierdzono pozostałości badanych substancji aktywnych środków ochrony roślin wyższych od dopuszczalnych |
Jonizacja | Produkt nie poddawany obróbce promieniami jonizującymi |
Detekcja | W układzie technologicznym zamontowane są separatory magnetyczne |
Pakowanie | Skrobię ziemniaczaną pakuje się w worki papierowe, wentylowe, trzywarstwowe po 25 kg netto. Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się inny rodzaj opakowania |
Etykietowanie | Opakowania znakowane są nadrukiem lub etykietą zawierającą następujące dane: • nazwa i adres producenta, • oznaczenie produktu • nr partii (data produkcji jest numerem partii) • masa netto w kg, • data produkcji i data minimalnej trwałości • warunki przechowywania |
Przechowywanie | W pomieszczeniach suchych, czystych i przewiewnych |
Przeznaczenie produktu | W przemyśle spożywczym, chemicznym, włókienniczym, papierniczym, w gospodarstwie domowym do krochmalenia bielizny, do wypieku ciast, do zagęszczania zup i sosów itp., jak również do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu |
Docelowa grupa konsumentów | Produkt nadaje się do wszystkich grup konsumentów, włączając wegetarian, wegan, chorych na celiakię |
Termin przydatności | 5 lat od daty produkcji, przy zachowaniu warunków pakowania, przechowywania i transportu |
Normy odniesienia | PN-93/A-74710 Przetwory ziemniaczane. Skrobia ziemniaczana Obowiązujące przepisy prawa unijnego i krajowego |
Karta bezpieczeństwa produktu w postaci pliku pdf
Informacje podane w Specyfikacji Produktu odpowiadają stanowi naszej wiedzy i doświadczeniu odnośnie produktu i nie są wyczerpujące. Podane zostały ogólne wskazówki dotyczące właściwości, sposobu użycia oraz zastosowania danego produktu. Specyfikacja ta nie zwalnia użytkownika z przestrzegania wszystkich norm prawnych, administracyjnych i przepisów higieny i bezpieczeństwa pracy.
UL. MŁODYCH 30
64-920 PIŁA
NIP: 764-17-68-106
REGON 570212835
Sąd Rejonowy w Poznaniu IX Wydz. Gospod. KRS 0000079715
NR BDO 000102317
tel. +48 67 212 27 10
fax +48 67 212 27 48