Nazwa producenta | Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego w Pile ZETPEZET Sp. z o. o. |
Kraj pochodzenia | POLSKA |
Opis produktu | Zagęstnik skrobiowy STABILEX CS E-1412 jest produktem usieciowania skrobi przy pomocy trójmetafosforanu sodowego |
Pochodzenie surowca | Surowcem do produkcji STABILEXU CS jest skrobia ziemniaczana otrzymywana z ziemniaków skrobiowych pochodzenia polskiego. |
Właściwości | Stabilex ze względu na doskonałą zdolność teksturotwórczą polecany jest do zagęszczania produktów mleczarskich poddawanych sterylizacji. Bardzo wysoka lepkość predestynuje go do zagęszczania szerokiej gamy produktów mięsnych i warzywno-mięsnych |
Wymagania fizyko-chemiczne | • Postać: drobne płatki lub kaszka( w przypadku produktu zmielonego) • Zapach i smak: typowy dla skrobi ziemniaczanej, bez obcego zapachu i posmaku, • Barwa: biała • Wilgotność: nie więcej niż 10 % • pH: 5,5 – 7,5 • Zawartość popiołu w s.s: nie więcej niż 0,40% |
Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia | - arsen – nie więcej niż 0,50 mg/kg, - ołów – nie więcej niż 0,50 mg/kg, - rtęć – nie więcej niż 0,03 mg/kg, - kadm – nie więcej niż 0,10 mg/kg |
Wymagania mikrobiologiczne | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie i nie został wytworzony z surowców genetycznie modyfikowanych. | |||
Rodzaj drobnoustrojów | n* | c* | Limit w 1 g | |
m* | M* | |||
Drobnoustroje tlenowe mezofilne | 5 | 2 | 10 000 | 100 000 |
Bakterie z grupy coli | 5 | 2 | 0 (0,1 g) | 0 (0,01 g) |
Salmonella | 5 | 0 | 0 (25 g) | - |
Staphylococcus aureus | 5 | 0 | 0 (0,1 g) | - |
Pleśnie i drożdże | 5 | 2 | 500 | 1000 |
*M – akceptowana wartość progowa, powyżej której wyniki są dyskwalifikujące *m – wartość równa lub, poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadawalające *n – liczba próbek badanych w partii ; *c – liczba próbek z partii dających wynik między m i M |
Wartości odżywcze | • energia – 1589,5 kJ/383,4 kcal • białko - 0,08 g • węglowodany – 93,5 g • tłuszcz - 0,05 g • włóknik - 0,01 g |
GMO | Produkt nie jest modyfikowany genetycznie |
Alergeny | Produkt nie zawiera składników alergennych |
Pestycydy | Oznacza się w skrobi ziemniaczanej, która jest surowcem w produkcji STABILEXU CS |
Jonizacja | Produkt nie poddawany obróbce promieniami jonizującymi |
Detekcja | W układzie technologicznym zamontowane są separatory magnetyczne |
Pakowanie | Stabilex CS E-1412 pakuje się w worki papierowe, wentylowe trzywarstwowe z wkładką foliową po 15 kg netto i 25 kg netto (Stabilex CS E-1412 mielony). Po uzgodnieniu z odbiorcą dopuszcza się inny rodzaj opakowania |
Etykietowanie | Opakowania znakowane są nadrukiem lub etykietą zawierającą następujące dane: • nazwa i adres producenta, • oznaczenie produktu, • nr partii (data produkcji jest numerem partii), • masa netto w kg, • data produkcji i data minimalnej trwałości, • warunki przechowywania. |
Przechowywanie | W pomieszczeniach suchych, czystych i przewiewnych |
Przeznaczenie produktu | Do stabilizacji i zagęszczania produktów spożywczych takich jak lody, jogurty, serki , zupy ,sosy oraz ich koncentraty w proszku, dressingi, przekąski |
Docelowa grupa konsumentów | Produkt nadaje się do wszystkich grup konsumentów, włączając wegetarian, wegan, chorych na celiakię |
Termin przydatności | 24 miesiące od daty produkcji, przy zachowaniu warunków pakowania, przechowywania i transportu |
Normy odniesienia | ZN-06 I ZETPEZET - 02 Stabilex E-1412 Obowiązujące przepisy prawa unijnego i krajowego |
Karta bezpieczeństwa produktu w postaci pliku pdf
Informacje podane w Specyfikacji Produktu odpowiadają stanowi naszej wiedzy i doświadczeniu odnośnie produktu i nie są wyczerpujące. Podane zostały ogólne wskazówki dotyczące właściwości, sposobu użycia oraz zastosowania danego produktu. Specyfikacja ta nie zwalnia użytkownika z przestrzegania wszystkich norm prawnych, administracyjnych i przepisów higieny i bezpieczeństwa pracy.
UL. MŁODYCH 30
64-920 PIŁA
NIP: 764-17-68-106
REGON 570212835
Sąd Rejonowy w Poznaniu IX Wydz. Gospod. KRS 0000079715
NR BDO 000102317
tel. +48 67 212 27 10
fax +48 67 212 27 48